6 трав. 2020 р.

Keskkonnasõbralikkus on mõtteviis

[Mõtisklus ülesandena]

Elu Maakerel muutub üha rohkem ohtlikumaks inimkonna jaoks, sest loodus tunneb aastate jooksul üha tugevemat meie tsivilisatsiooni mõju. Iga aasta ilmuvad uued tehased maa peale, üha enam ilmuvad põllud metsade asemele, autod saastavad üha rohkem õhku. Areng peibutab meid ja tundub, et meil on raske teha midagi looduse säästmiseks. Kas see on tõde? — Jah ning ei. Tõde on, et see probleem on kompleksne. Aga tõde on ka selles, et iga ühiskonna muutumine algab igast inimesest. See tähendab, et iga inimene — nii laps kui ka täiskasvanu — saab säästa loodust, võib saada kangelaseks, kui muidugi ise seda tahab. See tähendab ka, et igal inimesel on vaja oma igapäevases elus keskkonnasõbralik olla.

On olemas palju kergeid nippe, kuidas loodust aidata. Näiteks igaüks saab oma asjade elu pikendada ja seejäärel koormust looduse peal vähendada. Selleks on tarvis esiteks osta neid riideid, mis kantakse pika aja jooksul, ja teiseks kui asja elu on jõudnud lõpuni, mõelda võimalustele selle taaskasutamiseks. On võimalik näiteks anda see ära annetusena vaesuste jaoks või viia ümbertöötlemiseks — Tallinna, Tartu, Kuressaare ja teiste suurte linnade kaubamajas on selleks kastid. Sama moodi saab toimida, kui teil näiteks läks kodutehnika katki või moest välja.

Igaüks meist saab ka prüügi sorteerida — ei nõua see suurt jõudu ega äärmuslikku oma elu muutumist. On piisav mõtteviisi muuta, võtta ühe prügikasti asemel kaks (üks toidujäätmeteks, teine muuks prahiks) ja vaat — te olete nüüd tõeline kangelane ning olete oma pannuse teinud looduse säästmisele.

Немає коментарів: