23 бер. 2020 р.

Amandus Heinrich Adamson

Hiljuti kirjutasin ma Ukraina Vikipeedia jaoks artikli Krimmi eestlastest — teemast, mida vene okupatsioonivõimud tihti kasutavad, proovides Eestit mõjutada (https://uk.wikipedia.org/wiki/Кримські_естонці). Ma olen väga üllatunud, kui teadsin, et tuntud Uputatud laevade monumendi Sevastopolis lõi ka eestlane, Amandus Heinrich Adamson. Ta lõi ka Krimmis vähemalt kaks skulptuuri — Russalka ning Tüdruk Arsõ ja Ali-Baba (mõlemad on Mishhoris).

Amandus Adamson (tema eesnimi ladina keeles tähendab «armastatav») sündis 1855. a. Pakri poolsaarel. Vaatamata sellele, et tema ema jäi üksinda kolme lapsega ja seetõttu pere jäi vaeseks, Amandus suutis omandada mitte ainult üldhariduse, vaid ka Peterburi Kunstide Akadeemiasse sisse astuda. Adamsoni talenti ning intensiivse loomingu märgati, temale anti tellimused nii keiserlikult Venemaalt, kui ka väljasmaadelt. Tema teoste enamus asub Eestis.

Amandus Heinrich Adamson suri 1929. a. Paldiskis. 2005. aastal kinkis Adamsoni tütar Maria Maddalena Carlsson suveateljee maja Eesti riigile ning sellest sai Amandus Adamsoni Ateljeemuuseum.

Немає коментарів: